2011. július 15., péntek

Lúgosítás az egészség megőrzéséért

Manapság egyre többet hallani a sav-bázis egyensúly fenntartásának fontosságáról, a különböző lúgosító diéták elterjedéséről.
Mielőtt a kifejteném a lúgosítás jelentőségét, meg kell jegyezni, hogy a legnagyobb hangsúlyt az egészséges táplálkozás szabályainak betartására kell helyezni, és csak ezután alkalmazzuk a különböző lúgosító étrendeket, praktikákat.

Miért fontos odafigyelni az ételek, élelmiszerek kémhatására?

A válasz nagyon egyszerű: azért, mert a betegségekért, az általános rossz közérzetért szervezetünk túlsavasodása a felelős. Szokták mondani, hogy az vagy, amit megeszel. Így ha túlnyomó többségben savas ételeket viszünk be szervezetünkbe, az előbb utóbb elsavasodáshoz vezet.
Egy elsavasodott testben az egészséges sejtek elkezdenek felbomlani - a megváltozott környezet hatására -, és különféle baktériumok alakulnak ki belőlük, melyek élesztő- és egyéb gombákká válnak, végül penészgombává – melyek aztán újabb savakat termelnek. A savasodás következtében szervezet magából vonja ki a számára szükséges ásványi anyagokat (a magnéziumot, kalciumot, nátriumot stb.), és ez a folyamat hosszú távon betegségek kialakulásához vezethet.

Mik lehetnek az elsavasodás legfőbb tünetei?
-          fejfájás
-          emésztési problémák
-          állandó fáradtságérzet
-          narancsbőr
-          színtelen, problémás arcbőr
-          mellkas-fájdalom

Nézzük meg az élelmiszerek kémhatás szerinti felosztását:
Zöldségek
Nagyon lúgosító
avokádó
brokkoli
kelbimbó
sárgarépa
snidling
csemegekukorica
uborka
ehető lopótök
édeskömény
fokhagyma
különféle füvek (pl. búzafű)
zöldbab
káposzta
póréhagyma
borsófélék
paprika
burgonya
retek
cékla
vöröskáposzta
rebarbara
spenót
tök
édesburgonya
petrezselyemgyökér (fehérrépa)
vízitorma
cukkini
Savas, de lúgosító
savanyúságok
paradicsom

Enyhén lúgosító
articsóka
kelbimbó
fejes saláta
vöröshagyma
borsófélék
Aszalt gyümölcsök
Enyhén lúgosító
sárgabarack
banán
datolya
mazsola
Enyhén savasító
alma
füge
mangó
őszibarack
körte
ananász
szilva
datolya
mazsola
Babfélék és hüvelyesek
Lúgosító
szójabab
szójacsíra
fehér bab
Enyhén lúgosító
tofu
szárított borsó
lencse
vesebab
Enyhén savasító
csicseriborsó
vörös bab
Friss gyümölcsök
Enyhén lúgosító
kókuszdió
meggy
görögdinnye
banán - minél érettebb, annál savasítóbbá válik



Savas, de lúgosító
grapefruit
citrom
Enyhén savasító
alma
sárgabarack
fekete áfonya
sárgadinnye
tőzegáfonya
datolya
füge
egres
szőlő
kiwi
mango
szeder
kopasz barack (nektarin)
narancs
papaya
őszibarack
körte
ananász
szilva
málna
ribizli
eper
cseresznye
mandarin
Gabonapelyhek és kenyerek
Lúgosító
hajdina
Enyhén savasító
árpa
barna rizs
barna kenyér
köles
zabliszt
zab
rozs
tönköly
tészta (teljes kiőrlésű lisztből)
teljes kiőrlésű kenyér (élesztő nélkül)
Savasító
torták
sütemények
barna kenyér
fehér liszt
köles
tészta (fehér lisztből)
piték
búzadara
búza
fehér kenyér
rizs
élesztős kenyér
Tejtermékek
Lúgosító
friss tej
friss vaj
friss sajt
friss író
friss tejsavó
banánturmix
Enyhén lúgosító
brie sajt
szárított sajt
friss joghurt
gyümölcs turmix
pasztörizált tej
rövid ideig állt tejsavó
joghurt ital
Savasító
állott brie sajt
állott író
állott sajtok
állott tejsavó
állott joghurt
kakaó
tejszín
ultra pasztörizált tej
kefír
parmezán sajt
édesített gyümölcsjoghurt
Hús és hal
Enyhén savasító
sügér
lepényhal
máj
osztriga
csuka
lazac
pisztráng
Savasító
csirke
harcsa
tojássárgája
óriás laposhal
kagylók
belsőségek
tonhal
pulyka
Nagyon savasító
marhahús
ponty
felvágottak
rák
hering
bárányhús
homár
makréla
disznóhús
garnélarák
borjúhús
egész tojás

Vegyes ételek
Lúgosító
almaecet*
hidegen sajtolt növényi olaj
zöld fűszernövények
tengeri só
stevia
konyhasó
*az almaecet lúgosít, mivel a benne levő ecetsav egy gyenge sav, és könnyen felhasználódik. A megmaradó anyagok lúgosítóak.
Enyhén savasító
barna rizs szirup
fruktóz
melegen sajtolt növényi olajok
méz
juharszirup
nyers nádcukor
ecet
Savasító
mesterséges édesítőszerek
barnacukor
feldolgozott éltelek
konzervek
kapribogyó
hirdogénezett olajok
ketchup
disznózsír
margarin
majonéz
melasz
gombák
mustár
fehér cukor
Italok
Lúgosító
mandulatej
friss limonádé
friss zöldséglé
zöld tea
menta tea
szójatej
paradicsomlé
víz, melynek pH-ja nagyobb, mint 7
Enyhén savasító
szűrt víz
csapvíz
Savasító
sör
fekete tea
szénsavas víz
kakaó
kávé
cukrozott gyümölcslevek
forró csokoládé
likőr
szénsavas üdítőitalok
bor

Bozsik Ildikó