2011. augusztus 22., hétfő

Az ízek hatásai az Ajurvéda szerint



Az ember táplálkozása befolyásolja testi-lelki állapotát egészségét ezért fontos tudni, hogy az alap ízek hogyan hatnak a doshákra. Növelik-e azokat vagy éppen csökentik az adott doshákat.
A doshák ízekkel való csökkentésével vagy növelésével befolyásolhatjuk a jelentkező egészségi problémákat. Például, ha az édes ízeket helyezzük előtérbe a táplálkozásunk során, akkor a kapha dosha növekedését idézzük elő, ami a Kapha dosha túlműködéséhez vezethet ez a későbbiekben kapha tispusú betegségeket okozhat.
Az Ajurvédikus táplálkozásban hat alap ízt különböztetünk meg. Ezek két elemet tartalmaznak, lehetnek hűtő illetve fűtő hatásúak. Ezek miatt a tulajdonságaik miatt különböző gyógyhatásokkal bírnak.

Alapiz
Amiben megtalálható
jellemző
Elemek
Doshák
édes
keményítő, cukor
hideg
föld, víz
pv- k+
sós
só, hínár
meleg
víz. tűz
kp+ v-
savanyú
erjesztett ételek, savas gyümölcsök
meleg
föld, tűz
pk+ v-
csípős
csípős fűszerek
meleg
tűz, levegő
k- pv+
keserű
keserű gyógynövények
hideg
levegő, éter
kp- v+
fanyar
toninokat tartalmazó fűszerek
hideg
föld, levegő
pk- v+

Egyes dóshákat növelnek másikat csökkentenek az adott ízek. A Vata doshát csökkenthetjük édes, savanyú és sós ételekkel és növelhetjük keserű, fanyar és csípős ízekkel. A Pitta dosha növekedését idézi elő a csípős, savanyú, sós ízek előtérbe helyezése, de csökkentheti a Pittát a keserű, fanyar, édes ízek használata. A Kapha dosha csökkentését a csípős, keserű és fanyar ízekkel érhetjük el, növelni pedig az édes, sós és a savanyú ételekkek tudjuk.