Az ember táplálkozása befolyásolja testi-lelki állapotát egészségét ezért fontos tudni, hogy az alap ízek hogyan hatnak a doshákra. Növelik-e azokat vagy éppen csökentik az adott doshákat.
A doshák ízekkel való csökkentésével vagy növelésével befolyásolhatjuk a jelentkező egészségi problémákat. Például, ha az édes ízeket helyezzük előtérbe a táplálkozásunk során, akkor a kapha dosha növekedését idézzük elő, ami a Kapha dosha túlműködéséhez vezethet ez a későbbiekben kapha tispusú betegségeket okozhat.
Az Ajurvédikus táplálkozásban hat alap ízt különböztetünk meg. Ezek két elemet tartalmaznak, lehetnek hűtő illetve fűtő hatásúak. Ezek miatt a tulajdonságaik miatt különböző gyógyhatásokkal bírnak.
Alapiz | Amiben megtalálható | jellemző | Elemek | Doshák |
édes | keményítő, cukor | hideg | föld, víz | pv- k+ |
sós | só, hínár | meleg | víz. tűz | kp+ v- |
savanyú | erjesztett ételek, savas gyümölcsök | meleg | föld, tűz | pk+ v- |
csípős | csípős fűszerek | meleg | tűz, levegő | k- pv+ |
keserű | keserű gyógynövények | hideg | levegő, éter | kp- v+ |
fanyar | toninokat tartalmazó fűszerek | hideg | föld, levegő | pk- v+ |
Egyes dóshákat növelnek másikat csökkentenek az adott ízek. A Vata doshát csökkenthetjük édes, savanyú és sós ételekkel és növelhetjük keserű, fanyar és csípős ízekkel. A Pitta dosha növekedését idézi elő a csípős, savanyú, sós ízek előtérbe helyezése, de csökkentheti a Pittát a keserű, fanyar, édes ízek használata. A Kapha dosha csökkentését a csípős, keserű és fanyar ízekkel érhetjük el, növelni pedig az édes, sós és a savanyú ételekkek tudjuk.